ArcheoPro Geofysica webassistent

Informatieverdieping

Voorbeeld Boerderij

Met EM is een groot perceel onderzocht omdat het vermoeden bestond dat er een gebouw gestaan heeft. Het resultaat is de kaart hieronder weergegeven. Hierin is duidelijk te zien dat bij A en B de weerstand veel hoger is dan in de omgeving en dat de structuren rechte hoeken vormen, hetgeen niet natuurlijk kan zijn. Ook is het gebied rondom lager in weerstand, een aanwijzing dat daar diep in de bodem gewerkt is. Het vermoeden is dat er meer en gedetailleerdere informatie te krijgen is, daarom zijn verdere onderzoeken gedaan, inzoomend op dit gebouw.

Vervolgens is met weerstandsmetingen het terrein in detail ingemeten. Hierin is bij A een gebouw van 12 x 17 meter te zien met misschien aan de oostkant een ronding. Aan de noordkant bij B is ook een bijgebouw te herkennen Bij C is een puinzone aanwezig, mogelijk een toegangsweg of een puinpad vanuit de sloop. Bij D is de zone rondom het gebouw herkenbaar.

Het gebouw is ook nog met de magnetometer onderzocht. De muren zoals in de weerstandsmeting herkenbaar zijn, komen bij het hoofdgebouw niet duidelijk naar voren en bij het bijgebouw B een beetje. Omdat er geen duidelijk magnetometer signaal is, kan geconcludeerd worden dat er geen of weinig baksteen gebruikt is maar eerder kalksteen of zandsteen. Aan het oppervlak zijn Naamse kalkstenen gevonden die dit lijken te bevestigen.

Van dit onderzoek is een speciale pagina gemaakt met heel veel details van dit onderzoek. Klik hier voor meer informatie.

Sluit dit venster om terug te keren naar Geofysica webassistent