ArcheoPro Geofysica webassistent

Informatieverdieping

Voorbeeld Zanddonken onder veen

Met EM is heel goed met paleolandschap in kaart te brengen, de afgedekte landschappen. Waar zijn oude riviergeulen? Waar zijn zandopduikingen? Meestal levert het zandige oude landschap een prima meetcontrast op met de veen of klei afdekking.
In onderstaand voorbeeld is te zien dat de geofysische metingen altijd gecombineerd moeten worden met andere prospectieve onderzoeksmethodes zoals boringen.
In de meting zoals hieronder weergegeven is link in blauw de lage weerstand van een geul te zien en zijn rechtsboven, midden en onder de hoge weerstand van een zandopduiking (Zandkop of donk) te zien. Ten minste, zo was de interpretatie.

Vervolgens is het terrein onderzocht met een serie boringen, gelijkmatig verdeeld over het terrein. Hieruit blijkt dat zandkop 3 inderdaad een zandkop is maar zandkop 1 en 2 niet. Waarom niet?
Bij nader onderzoek blijkt vanuit rechtsboven een waterinstroming van schoon water het veengebied in te stromen. Dit schone water heeft een lagere weerstand dan het veen en creërt daardoor schijnzandkopen en maskeert de geul die in noordoostelijke richting doorloopt.
Het geofysisch onderzoek heeft heel mooi een combinatie van bodemkunde en hydrologie gepresenteerd.

Sluit dit venster om terug te keren naar Geofysica webassistent