ArcheoPro Geofysica webassistent

Informatieverdieping

Is geofysica de ultieme oplossing?

Nee, geofysica is niet de ultieme oplossing voor archeologische onderzoeken. Geofysica is geen mol met een camera op zijn hoofd. Geofysica is geen "grondkijker" waarmee we precies kunnen zien wat in de grond zit. Geofysica is een technische meetmethode die archeologie in een abstracte vorm weergeeft.

Met geofysica kan ook niet goed "als een proefsleuf" gemeten worden. Het idee is leuk om een strookje te meten, dan een strook over te slaan en weer een strook te meten. Zo kan sneller een gebied onderzocht worden. In de geofysica werkt dat maar heel beperkt. Bij een proefsleuf is concreet te zien wat de archeologie is en zelfs dan is het lastig om met een beperkt aantal sleuven een archeologische interpretatie te geven. Doordat geofysica een paar stappen abstracter is, is interpreteren van fragmentarische abstracte data bijna onmogelijk.

Geofysica werkt het beste als er een onderzoeksomgeving gecreerd wordt, ruimer meten dan alleen de archeologische locatie zodat de archeologische locatie in de omgeving herkenbaar is.

Geofysica wordt ook vaak ingezet "als alle andere prospectieve technieken niet meer werken". Dit soort situaties zijn dan ook voor geofysica erg complex en lastig te interpreteren. De resultaten vallen dan ook vaak erg tegen.

De enige juiste methode is om geofysica in te zetten samen met andere archeologisch prospectieve onderzoeksmethode, waarbij de methodes elkaar aanvullen en samen wel een archeologisch verhaal opleveren.

Sluit dit venster om terug te keren naar Geofysica webassistent